Opzet en competitieformat van de BeNeLiga

Wat is de opzet van de BeNeLiga? Hoeveel Nederlands en Belgische clubs mogen deelnemen? Wat is de verhouding van het aantal teams uit beide landen en hoe zit het met promotie en degradatie? Welke clubs mogen Europees voetbal spelen en hoe worden deze tickets verdeeld over beide landen?

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Opzet van de BeNeLiga

  Een gezamenlijke competitie tussen de Eredivisie en Pro League zal bestaan uit 18 teams, waarvan 10 uit Nederland en 8 uit België. De 11 aangesloten clubs maken sowieso deel uit van deze nieuwe opzet.

  De resterende 7 teams worden geselecteerd op basis van hun prestaties van de 5 voorafgaande seizoenen. Dit betekent dat 4 Nederlandse en 3 Belgische teams de komende jaren zullen strijden om in de nabije toekomst op het hoogste niveau te mogen spelen.

  Clubs uit de middenmoot en degradatiezone van de Nederlandse Eredivisie en Belgische Pro League zullen een divisie lager gaan spelen. Dit blijven vooralsnog twee afzonderlijke nationale competities, met een promotie/degradatieregeling naar de overkoepelende BeNeLiga.

  De 11 aangesloten clubs zijn:

  • Ajax
  • PSV
  • Feyenoord
  • AZ
  • Vitesse
  • FC Utrecht
  • Club Brugge
  • Standard Luik
  • RC Genk
  • AA Gent
  • Anderlecht

  Competitieformat van de BeNeLiga

  Iedere club zal in een seizoen 34 wedstrijden spelen, dus een thuis- en uitwedstrijd tegen ieder ander team uit de competitie. Er zijn géén play-offs voor het kampioenschap en voor tickets voor de Europa League en de Champions League.

  De slechtste Nederlandse club en de slechtste Belgische club degraderen direct uit de BeNeLiga naar de eigen nationale competitie. De op één na slechtste Nederlandse club en de op één na slechtste Belgische club spelen nacompetitie voor lijfsbehoud in de BeNeLiga.

  Op deze manier blijft de verhouding van 10 Nederlandse en 8 Belgische clubs in stand en is er vanuit beide landen voldoende inbreng. Dit is een voorwaarde om de supporters, sponsoren en media uit beide landen tevreden te houden.

  Positie Team Gevolgen
  1 België BE team 1 Champions League
  2 Nederland NL team 1 Champions League
  3 Nederland NL team 2 Champions League/Europa League
  4 België BE team 2 Champions League/Europa League
  5 België BE team 3 Europa League
  6 Nederland NL team 3 Europa League
  7 Nederland NL team 4 Europa League
  8 Nederland NL team 5 Europa League
  9 Nederland NL team 6  
  10 België BE team 4 Europa League
  11 Nederland NL team 7  
  12 Nederland NL team 8  
  13 Nederland NL team 9 Nacompetitie
  14 België BE team 5 Europa League
  15 België BE team 6  
  16 België BE team 7 Nacompetitie
  17 Nederland NL team 10 Degradatie
  18 België BE team 8 Degradatie

  De bovenstaande posities zijn fictief en gebaseerd op de gedachte dat men 10 Europese tickets krijgt, ter illustratie. Nummer 17 zou direct degraderen en nummer 13 nacompetitie spelen.

  In een andere situatie zou het voor kunnen komen dat er vijf Nederlandse clubs onderaan eindigen. Dan zou de nummer 13 direct degraderen, omdat dat team de laagst geklasseerde Belgische club is. Om deze vreemde situatie te voorkomen, is geadviseerd om een drempel vanaf plaats 15 in te stellen; als de slechtste club uit een land 14 of hoger eindigt, zou deze niet rechtstreeks degraderen maar nacompetitie spelen. Door deze drempel kan men niet blijven vasthouden aan de verhouding van 10 Nederlandse en 8 Belgische clubs.

  Verdeling Europese tickets

  Beide landen willen bij de UEFA aansturen op 7 Europese tickets in totaal. Dit is minder dan in de huidige situatie met twee afzonderlijke competities, waarin beide landen 5 tickets te verdelen hebben.

  In eerste instantie, bij 10 tickets, zou het gaan om de eerste 5 Nederlandse en de eerste 5 Belgische teams, en niet om de eerste 10 plaatsen in de competitie. In de situatie met 7 tickets is een eerlijke verdeling niet te maken. De vraag is ook of dat wenselijk is.

  Voor een sterke competitie is het namelijk van belang dat de beste clubs de BeNeLiga vertegenwoordigen in Europa. Bij een evenredige verdeling van de tickets tussen Nederland en België zou er enkel concurrentie optreden tussen teams uit hetzelfde land, en niet met clubs uit het andere land.

  Datum gepubliceerd: 14-06-2019 | Datum bijgewerkt: 05-06-2023 | Auteur:

  Reageer op 'Opzet en competitieformat van de BeNeLiga'


  8 reacties op 'Opzet en competitieformat van de BeNeLiga'

  Ronald

  Waarom niet eenvoudiger, de slechtste club uit BE en NL degraderen direct tegen de nationale kampioenen wanneer zij onder plaats 15 eindigen. Als een club 15e of hoger eindigt, krijgt zij een kans op handhaving, en mag zij een play-off spelen tegen de kampioen van het eigen land. Dit lijkt me fair.

  Geplaatst op 18-04-2022 om 10:23
  Jouke de Jager

  Waarom 10 Neferlandse Clubs en 8 Belgische clubs terwijl Belgie hoger staat op de country ranking?

  Geplaatst op 07-02-2022 om 16:01
  René

  Het beste zou zijn om een BeNeliga 1 en BeNeliga 2 en misschien zelfs BeNeliga 3 te formeren. Dan profiteren ook de clubs onder de top 6/7 van de huidige competities mee. Alleen dan stijgt de kracht van zo’n dergelijke grote competitie.
  Daarnaast heb je dan ook in de 2de Liga spanning.

  Je werkt dan op dezelfde manier als de Eredivisie nu, maar dan zonder play-offs voor Europa of degradatie.

  De onderste 2 ploegen degraderen dan naar Liga 2 en van Liga 2 de onderste naar Liga 3. Promoveren geld dan voor de bovenste 2 ploegen van Liga 3 naar 2 en bovenste 2 van Liga 2 naar BeNeliga 1.

  Alleen dan pak je het echt aan om iedere club te helpen. Om sterker te worden en beter te spelen om rol van betekenis te spelen.

  Geplaatst op 22-08-2021 om 18:15
  Magistrimus

  Ik ben een groot voorstander van de Beneliga (mits er een Beneliga 1 én 2 komt), maar denk dat het lospeuteren van tickets bij de UEFA een groot probleem gaat worden. Tevens is het een echte sprong in het diepe. Waarom niet eens klein beginnen met een 'Bokaal der Lage Landen'? Voer een Belgisch-Nederlandse beker (liefst met uit- en thuiswedstrijden) in ipv de huidige bekertoernooien en kijk wat dit ons brengt. Ik ben ervan overtuigd dat je met een dergelijk toernooi aan draagvlak kunt werken voor een toekomstige Beneliga.

  Geplaatst op 10-05-2021 om 16:44
  Koert

  @Frank De Kranen: Ik denk niet dat dit is wat Bart voorstelt. Elke ploeg die beneden staat in BE en NL ook kans geven op Europees voetbal. Dit zou overigens desastreus zijn voor de UEFA-ranking als dat gebeurt want die ploegen bakken er toch niks van in Europa. Bart stelt voor om niet alleen de linkerkolommen te fuseren tot 1 Liga, maar ook de rechterkolommen tot Liga 2 en de Eerste klasse/1B tot Liga 3. Daarbij wordt geen rekening gehouden met BE of NL, gewoon de beste promoveren en de slechtste degraderen, klaar. Als dat betekent dat de 10-8 verdeling in de hoogste Liga na een paar jaar 8-10 wordt, dan is het maar zo, moeten ze maar beter spelen.

  Geplaatst op 13-03-2021 om 10:38
  Frank De Kranen

  Ik vind dat Bart gelijk heeft, maakt het zodat elke ploeg die nu beneden staat in BE en NL ook een kans op Europees kunnen maken, dit valt inderdaad op te lossen met 3 grotere groepen te maken met erna een Play-Off van elke groep de 4 eerste.

  Geplaatst op 06-03-2021 om 16:37
  Koert Vynckier

  @Bart: Die opzet is er om de Nederlandse ploegen een beetje te beschermen. Je kan ervan uit gaan dat er meer Nederlandse kijkers gaan betalen dan Belgische (beduidend meer inwoners in NL dan BE).
  Naar sterkte van ploegen toe gaat het in de EreDivisie na de top 6 toch redelijk steil naar beneden. Zet daar de top 8 van België bij en als dan twee van de vier zwakste Nederlandse ploegen geen van die 8 achter zich kunnen houden is het het jaar erop al 9-9 i.p.v. 10-8. De verdeling van de televisiegelden zou dan een transfer van Noord naar Zuid worden.
  2 Liga's prima. 3 Liga's is misschien een brug te ver. Geen idee of iedere sponsor in "1B/Eerste klasse" ook over de grens actief is. En competitievervalsing is wel een groot

  Geplaatst op 12-02-2021 om 00:17
  Bart

  Ik ben een tegenstander van deze opzet omdat dit natuurlijk pure competitievervalsing is. De laagst geëindigde ploeg van een land degradeert en dit hoeft niet per sé de zwakste ploeg van de competitie te zijn. Dit gaat er bij mij niet in en ik zal daarom nooit voorstander zijn van zo'n opzet.
  Ik ben wel een groot voorstander van een fusie tussen het Nederlandse en Belgische prof- voetbal. Maar fuseer het hele profvoetbal met elkaar en niet alleen de topploegen. Zo kunnen de kleinere clubs ook commercieel profiteren van de volledige BeNe(lux) markt. Niet 1 Beneliga maar 3 beneliga's van 18-20 clubs. 32-34 profclubs uit Nederland en 24-26 clubs uit België.

  Geplaatst op 10-02-2021 om 12:24

  Meer reacties tonen


  Deel 'Opzet en competitieformat van de BeNeLiga'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!  Wat is de opzet van de BeNeLiga? Hoeveel Nederlandse en Belgische clubs nemen deel? Hoe zit het met promotie/degradatie en hoe worden de Europese tickets verdeeld?


  Over de auteur van 'Opzet en competitieformat van de BeNeLiga'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.