Opzet en competitieformat van de BeNeLiga

Wat is de opzet van de BeNeLiga? Hoeveel Nederlands en Belgische clubs mogen deelnemen? Wat is de verhouding van het aantal teams uit beide landen en hoe zit het met promotie en degradatie? Welke clubs mogen Europees voetbal spelen en hoe worden deze tickets verdeeld over beide landen?

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Opzet van de BeNeLiga

  Een gezamenlijke competitie tussen de Eredivisie en Pro League zal bestaan uit 18 teams, waarvan 10 uit Nederland en 8 uit België. De 11 aangesloten clubs maken sowieso deel uit van deze nieuwe opzet.

  De resterende 7 teams worden geselecteerd op basis van hun prestaties van de 5 voorafgaande seizoenen. Dit betekent dat 4 Nederlandse en 3 Belgische teams de komende jaren zullen strijden om in de nabije toekomst op het hoogste niveau te mogen spelen.

  Clubs uit de middenmoot en degradatiezone van de Nederlandse Eredivisie en Belgische Pro League zullen een divisie lager gaan spelen. Dit blijven vooralsnog twee afzonderlijke nationale competities, met een promotie/degradatieregeling naar de overkoepelende BeNeLiga.

  De 11 aangesloten clubs zijn:

  • Ajax
  • PSV
  • Feyenoord
  • AZ
  • Vitesse
  • FC Utrecht
  • Club Brugge
  • Standard Luik
  • RC Genk
  • AA Gent
  • Anderlecht

  Competitieformat van de BeNeLiga

  Iedere club zal in een seizoen 34 wedstrijden spelen, dus een thuis- en uitwedstrijd tegen ieder ander team uit de competitie. Er zijn géén play-offs voor het kampioenschap en voor tickets voor de Europa League en de Champions League.

  De slechtste Nederlandse club en de slechtste Belgische club degraderen direct uit de BeNeLiga naar de eigen nationale competitie. De op één na slechtste Nederlandse club en de op één na slechtste Belgische club spelen nacompetitie voor lijfsbehoud in de BeNeLiga.

  Op deze manier blijft de verhouding van 10 Nederlandse en 8 Belgische clubs in stand en is er vanuit beide landen voldoende inbreng. Dit is een voorwaarde om de supporters, sponsoren en media uit beide landen tevreden te houden.

  Positie Team Gevolgen
  1 België BE team 1 Champions League
  2 Nederland NL team 1 Champions League
  3 Nederland NL team 2 Champions League/Europa League
  4 België BE team 2 Champions League/Europa League
  5 België BE team 3 Europa League
  6 Nederland NL team 3 Europa League
  7 Nederland NL team 4 Europa League
  8 Nederland NL team 5 Europa League
  9 Nederland NL team 6  
  10 België BE team 4 Europa League
  11 Nederland NL team 7  
  12 Nederland NL team 8  
  13 Nederland NL team 9 Nacompetitie
  14 België BE team 5 Europa League
  15 België BE team 6  
  16 België BE team 7 Nacompetitie
  17 Nederland NL team 10 Degradatie
  18 België BE team 8 Degradatie

  De bovenstaande posities zijn fictief en gebaseerd op de gedachte dat men 10 Europese tickets krijgt, ter illustratie. Nummer 17 zou direct degraderen en nummer 13 nacompetitie spelen.

  In een andere situatie zou het voor kunnen komen dat er vijf Nederlandse clubs onderaan eindigen. Dan zou de nummer 13 direct degraderen, omdat dat team de laagst geklasseerde Belgische club is. Om deze vreemde situatie te voorkomen, is geadviseerd om een drempel vanaf plaats 15 in te stellen; als de slechtste club uit een land 14 of hoger eindigt, zou deze niet rechtstreeks degraderen maar nacompetitie spelen. Door deze drempel kan men niet blijven vasthouden aan de verhouding van 10 Nederlandse en 8 Belgische clubs.

  Verdeling Europese tickets

  Beide landen willen bij de UEFA aansturen op 7 Europese tickets in totaal. Dit is minder dan in de huidige situatie met twee afzonderlijke competities, waarin beide landen 5 tickets te verdelen hebben.

  In eerste instantie, bij 10 tickets, zou het gaan om de eerste 5 Nederlandse en de eerste 5 Belgische teams, en niet om de eerste 10 plaatsen in de competitie. In de situatie met 7 tickets is een eerlijke verdeling niet te maken. De vraag is ook of dat wenselijk is.

  Voor een sterke competitie is het namelijk van belang dat de beste clubs de BeNeLiga vertegenwoordigen in Europa. Bij een evenredige verdeling van de tickets tussen Nederland en België zou er enkel concurrentie optreden tussen teams uit hetzelfde land, en niet met clubs uit het andere land.

  Datum gepubliceerd: 14-06-2019 | Datum bijgewerkt: 02-10-2023 | Auteur:

  Reageer op 'Opzet en competitieformat van de BeNeLiga'


  Meer reacties tonen


  Deel 'Opzet en competitieformat van de BeNeLiga'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!  Wat is de opzet van de BeNeLiga? Hoeveel Nederlandse en Belgische clubs doen mee? Hoe zit het met promotie/degradatie en verdeling van de Europese tickets?


  Over de auteur van 'Opzet en competitieformat van de BeNeLiga'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.