Onderzoeken naar de haalbaarheid van de BeNeLiga

Naar de haalbaarheid van de BeNeLiga zijn veel onderzoeken gedaan. Onderzoeksbureau Deloitte heeft ondertussen reeds vier rapporten uitgebracht over de levensvatbaarheid van een gezamenlijke voetbalcompetitie.

Inhoudsopgave [verbergen]

? min. leestijd | ? woorden

  Eerste haalbaarheids onderzoek naar commerciële mogelijkheden BeNeLiga

  Nederlandse en Belgische topclubs hebben in juni 2019 adviesbureau Deloitte de opdracht gegeven om te onderzoeken of een gezamenlijke BeNeLiga commerciëel aantrekkelijk is. De sportieve kant van het verhaal wordt later onderzocht. Ook blijven beide landen hun eigen bekertoernooi organiseren.

  Door gezamenlijk op te treden staan de voetbalbonden sterker tegenover sponsoren en bij de onderhandelingen over tv-contracten. Daarentegen zal de UEFA minder tickets voor Europese toernooien beschikbaar stellen. Nu ontvangen Nederland en België elk 5 tickets voor de Europa League en Champions League, maar in de nieuwe competitievorm zullen er waarschijnlijk geen 10 tickets te verdelen zijn.

  Deloitte heeft het onderzoeksrapport naar de BeNeLiga voetbal op 25 oktober 2019 bekend gemaakt.

  Tweede haalbaarheids onderzoek naar competitieformaat BeNeLiga

  Het eerste onderzoek is door de KNVB en KBVB positief ontvangen, want een gezamenlijke voetbalcompetitie heeft volgens Deloitte zeker potentieel. Uit het rapport blijkt dat een BeNeLiga potentieel significant waardeverhogend is.

  Vanwege de positieve conclusie hebben de partijen een tweede haalbaarheidsonderzoek opgestart. Bij dit onderzoek werd gekeken naar het formaat van de BeNeLiga, het effect op andere competities en de impact op de individuele clubs.

  De conclusie van dit tweede onderzoek was eveneens positief; een gezamenlijke competitie is goed voor de groei van het Nederlands en Belgische voetbal. Zowel financieel als op sportief vlak gaan de landen er op vooruit. Doordat er meer topwedstrijden gespeeld zullen gaan worden, worden de duels attractiever en krijgen de spelers meer weerstand op een hoger niveau.

  Deloitte Consulting onderzoekt de BeNeLiga
  Deloitte Consulting onderzoekt de mogelijkheden van de BeNeLiga

  Derde haalbaarheids onderzoek naar financiële en juridische gevolgen BeNeLiga

  Uit de eerste twee onderzoeken is naar voren gekomen dat de nieuwe gezamenlijke voetbalcompetitie tussen België en Nederland haalbaar is op gebied van commercie en financiën. De verwachte tv-rechten en sponsorinkomsten worden door Deloitte geschat op €250 tot wel €400 miljoen. Dit is een stijging van gemiddeld 35% ten opzichte van de huidige omzet van de clubs.

  De Eredivisie ontvangt nu €175 miljoen van FOX Sports en de Jupiler Pro League krijgt €103 miljoen per seizoen voor de uitzendrechten.

  Vierde haalbaarheidsonderzoek met een projectmanager

  Op vrijdag 28 augustus 2020 kwamen de 11 clubs weer bij elkaar om de resultaten van het derde onderzoek te bespreken. Conclusie van deze vergadering is positief, waardoor de plannen nu concreet gemaakt kunnen worden.

  Bert Habets is aangesteld als projectmanager om de samenvoeging van de competities verder te begeleiden. Habets was tot 2019 topman van RTL.

  De volgende stap is om bij de UEFA te polsen wat hun gedachten zijn bij een gezamenlijke voetbalcompetitie van twee landen. Geven zij akkoord voor deze opzet? En hoeveel tickets voor Europese toernooien gaat de BeNeLiga krijgen? UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin verwacht dat de plannen halverwege het jaar 2021 op de agenda zullen komen.

  Deloitte heeft uitgerekend dat er €300 miljoen meer verdiend zal worden in een gezamenlijke competitie. De opbrengsten zullen omhoog gaan van €1 miljard naar €1,3 miljard per jaar.

  Gepubliceerd op: 14-06-2019 | Bijgewerkt op: 19-10-2021 | Door:

  Reageer op 'Onderzoeken naar de haalbaarheid van de BeNeLiga'


  3 reacties op 'Onderzoeken naar de haalbaarheid van de BeNeLiga'

  Charlier Alexandre

  Bonjour, je veux participer à vos débats en tant qu’ancien Porte-Parole de The HollandBelgium Bid.

  Geplaatst op 20-03-2021 om 10:45
  Koert

  Ik vraag met echt af wat Bert Habets het afgelopen half jaar allemaal gedaan heeft en met wie hij waarover gesproken heeft om de BeNeLiga mogelijk te maken. Het blijft oorverdovend stil vanuit die hoek.

  Geplaatst op 13-03-2021 om 10:42
  Koert Vynckier

  Ik ben benieuwd naar wat de nieuwe Europa Conference League gaat brengen. 2 van de huidige Europese tickets van zowel België als Nederland zijn voor deze nieuwe laagste Europese competitie. Het verlies van een aantal van deze Conference League tickets lijkt minder erg dan het verlies van Europa League tickets. De Europa League tickets blijven immers voorbehouden voor de bekerwinnaars (tenzij die een Champions League ticket bemachtigen) en uiteraard via afvallen in bv. Champions League voorrondes of zo.
  De Europese trajecten kunnen in alle geval voor heel wat ploegen langer worden. Benieuwd wat dat gaat brengen voor de bereidheid tot een BeNeLiga. De interessantste tickets verschuiven in alle geval nu al richting sterkste competities.

  Geplaatst op 09-01-2021 om 18:43

  Meer reacties tonen


  Deel 'Onderzoeken naar de haalbaarheid van de BeNeLiga'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!  Naar de haalbaarheid van de BeNeLiga zijn veel onderzoeken gedaan. Onderzoeksbureau Deloitte heeft reeds vier rapporten uitgebracht over de levensvatbaarheid.