Wat ging er mis met de BeNeLiga?

Wat ging er mis met de BeNeLiga en waarom is het plan nooit van de grond gekomen? Er zijn veel vragen rondom het cancelen van de voetbalcompetitie tussen Nederland en België. Dat terwijl de BeNeLiga al vanaf de jaren ‘90 een veelbesproken onderwerp is geweest. In 2019 is er daadwerkelijk begonnen met de uitwerking van de plannen. Waar ging het mis?

Wat ging er mis met de BeNeLiga?

Het verloop van de BeNeLiga

De BeNeLiga zou een wedstrijd zijn tussen 18 voetbalteams uit Nederland en België. Onderverdeeld in 11 aangesloten teams en 7 voetbalteams die mogen deelnemen op basis van hun prestaties over de laatste vijf seizoenen. Een goed plan dat uitgewerkt had kunnen worden tot een mooie competitie. Toch is de BeNeLiga uiteindelijk van tafel geveegd.

Problemen rondom de contracten en de veiligheid

Hoewel België enthousiast was over de competitie, bleef dat bij de Nederlandse clubs wat achter. Dat is ook wat de betrokken clubs verklaren. Dat zijn onder andere Vitesse, Ajax en Feyenoord. Ook PSV, FC Utrecht en AZ zijn aanwezig geweest bij het bespreken van de plannen met de UEFA. Kort daarna is de BeNeLiga voor goed in de prullenbak verdwenen.

Er zou geen overeenstemming zijn bereikt over de contracten. Dat zou volgens de voorzitter van de BeNeLiga vooral te maken hebben met de verschillende culturen tussen Nederland en België. Ivan de Witte zegt ook dat er problemen waren met de veiligheid. Volgens een adviesbureau zijn er andere redenen waarom de competitie niet van de grond is gekomen.

De tijd tussen het overleg en het daadwerkelijk uitvoeren van de plannen heeft volgens experts veel te lang geduurd. In deze tijd kan er namelijk veel gebeuren en dus ook veranderen. Zoals een wisseling van de staf, maar ook veranderingen in het beleid. Ook is Nederland selectief geweest in het betrekken van de belanghebbende clubs.

Ook de talloze online wedden sites actief in Nederland blijken ontgoocheld dat de BeNeLiga dus definitief van de baan is. “Een gemiste kans voor veel bet sites actief in de Benelux. De liga zou ons internationaal voetbalniveau naar een hoger niveau kunnen hebben getild.” laat bet sites vergelijker bet-sites.nl weten.

Gebrek aan draagvlak bij teams en supporters

Eigenlijk hebben alleen de bovengenoemde 6 clubs uit de Eredivisie een beetje inspraak gehad. Ook de opzet van de competitie liet te wensen over. Zeker voor wat betreft de voetbalpiramide. Over het algemeen was er een gebrek aan draagvlak. Niet alleen bij de sportclubs en de voetbalteams, maar ook van de Nederlandse en Belgische supporters.

Daarnaast kende de BeNeLiga naast voordelen ook veel nadelen. Zoals het verloren gaan van de eigen voetbalcultuur bijvoorbeeld. Deze kan van België tot aan Nederland namelijk behoorlijk verschillen. Ook supporters voelden weinig voor een dergelijke competitie.

Zij zouden namelijk, net zoals de spelers zelf, te maken krijgen met grotere reisafstanden. Ook clubs die lager spelen hebben minder kans op het spelen van topwedstrijden. Dat heeft bovenal te maken met de indeling van de voetbalpiramide. Kleinere clubs zouden met de komst van de BeNeLiga niet meer tegen topclubs als Ajax of PSV kunnen voetballen.

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 07-11-2022 08:42 | Bijgewerkt op: 07-11-2022 | Door: Patrick de Graaf


Reageer op 'Wat ging er mis met de BeNeLiga?'


Meer reacties tonen


Deel 'Wat ging er mis met de BeNeLiga?'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!



Wat ging er mis met de BeNeLiga en waarom is het plan nooit van de grond gekomen? Er zijn veel vragen rondom het cancelen van de voetbalcompetitie.


Over de auteur van 'Wat ging er mis met de BeNeLiga?'

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.